Penulisan di sini hanyalah satu garapan imaginasi biasa sahaja, tiada kena-mengena dengan sesiapa..jika ada itu hanya satu kebetulan..Maaf andai ada yang terasa..Maaf juga untuk sebarang kekurangan..saya mengalu-alukan sebarang komen sahabat sekalian...

Thursday, December 20, 2012

Novel: Jangan Bersedih Lagi (Bab 24)


Bab 24

Tiada terma dan syarat dalam taubat.
 Tajuk artikel dari sebuah blog menarik tumpuan Aniyah. Matanya mula meneroka isi tajuk itu.
Dosa merupakan penghubung antara manusia dengan taubat. Setiap insan pasti akan terdetik di dalam sanubarinya, rasa ingin bertaubat dan ini merupakan langkah pertama dalam menuju hakikat hidup yang sebenar. Fitrah dunia ini diciptakan adalah menjadi pentas buat kita mengumpul sebanyak bekalan yang mampu dibawa ke dunia yang kekal abadi, dan beruntunglah mereka yang melalui jalan-jalan menuju taubat.
Adakah Masih Ada Peluang?
Ya masihkan ada peluang untukku bertaubat, Ya ALLAH? Benak Aniyah beralun dengan soalan itu.
Adakah menjadi suatu masalah bagi Allah untuk mengampunkan dosa hamba-Nya? Kadangkala kita terlalu berfikir tentang dosa dari taubat itu sendiri. Allah memasukkan seorang pelacur yang memberi anjing minum ke dalam syurga, dan adakah menjadi suatu yang sukar kepada Allah untuk memasukkan kita ke dalam syurga-Nya? Tiada yang mustahil buat Allah. Maka taubat adalah kunci penghapus segala dosa.
Firman Allah:
Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan “Taubat Nasuha”, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam Syurga  yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, pada hari Allah tidak akan menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama-sama dengannya; cahaya (iman dan amal soleh) mereka, bergerak cepat di hadapan mereka dan di sebelah kanan mereka (semasa mereka berjalan); mereka berkata (ketika orang-orang munafik meraba-raba dalam gelap-gelita): “Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu”.  Surah At-Tahrim ( Ayat 8 )
Allah tidak pernah meletakkan “Terma dan Syarat” dalam menerima taubat hambaNya. Ketahuilah, Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. Allah sangat menyukai apabila hambaNya merintih memohon taubat dariNya, dan ketahuilah kita sentiasa mempunyai ruang dan peluang untuk bertaubat meskipun sebesar mana dosa yang pernah kita lakukan. Maka manfaatkanlah ruang dan peluang taubat itu dengan sebaiknya sebelum kita dipanggil menuju ke destinasi sebenar.
            Pengakhiran ayat itu membuatkan Aniyah seakan mula tersedar. Ruang taubat masih terbuka selagi maut tidak datang menjemput. Aniyah pejam mata. Alhamdulliah. Segala puji bagiMu kerana masih membuka ruang taubat buat aku, insan yang hina ini. Saat itu air mata Aniyah menitis semahunya. Kesal pada dosa yang dilakukan telah menumpahkan air matanya. Bagitu juga dengan rasa syukur atas hidayah yang tersalur dalam dirinya. Bertapa dia berasa beruntung menjadi orang yang terpilih untuk mendapat hidayah tersebut.

No comments:

Post a Comment